Το πλήρες λεξικό του στοιχήματος

Το στοίχημα αποτελείται από ειδικές ορολογίες τις οποίες οι περισσότεροι παίκτες αυτού δεν γνωρίζουν. Καλό θα ήταν άπαντες πριν ξεκινήσουν την ενδελεχή γνωριμία τους με το χώρο του στοιχήματος να ενημερωθούν για τις λέξεις και τις εκφράσεις που σίγουρα κάποια στιγμή θα πετύχουν μπροστά τους. Στον παρακάτω οδηγό, έχετε τη δυνατότητα να δείτε αναλυτικά την ελληνική και διεθνή ορολογία.

Ακριβές Σκορ: Το σκορ μετά το τέλος της κανονικής διάρκειας ενός αγώνα (90 λεπτά).

Ακριβές Σκορ και Σκόρερ (Scorecast): Πρόκειται για συνδυαστικό στοίχημα, όπου ο παίκτης στοιχηματίζει στο ακριβές σκορ, αλλά και στον ποδοσφαιριστή που θεωρεί ότι θα βρει δίχτυα.

Αμερικάνικο Στοίχημα: Εδώ επιλέγουμε είτε τον «άσσο», είτε το «διπλό», ωστόσο αν το παιχνίδι τελειώσει ισόπαλο, μας επιστρέφονται τα χρήματα του πονταρίσματος.

Ανταλλακτήριο: Είναι μια πλατφόρμα όπου ο παίκτης ποντάρει εναντίον άλλων παικτών και όχι απέναντι στις ιστοσελίδες στοιχήματος. Μπορεί να επιλέξει να προσφέρει ο ίδιος τις αποδόσεις σε ένα γεγονός για να ποντάρουν οι άλλοι ή να ενεργήσει ως ένας συνηθισμένος παίκτης, ποντάροντας σ’ ένα ματς για το οποίο προσέφεραν άλλοι τις αποδόσεις.

Αουτσάιντερ: Είναι η ομάδα με την υψηλότερη απόδοση για να κερδίσει, αλλά με τις λιγότερες πιθανότητες για να το πράξει.

Απόδοση: Είναι το ποσοστό κέρδους που θα λάβει ένας παίκτης σε περίπτωση που κερδίσει το στοίχημά του.

Άρμπιτραζ (Arbitrage): Είναι το είδος πονταρίσματος που ο παίκτης στοιχηματίζει και στα τρία σημεία (νίκη, ισοπαλία, ήττα) ώστε η επιτυχία να είναι σίγουρη. Η επιλογή γίνεται σε διαφορετικούς bookmakers που εξασφαλίζουν τις μεγαλύτερες αποδόσεις της αγοράς στοιχήματος.

Ασιατικό Χάντικαπ (Asian Handicap): Είναι μία από τις πιο δημοφιλείς τεχνικές στοιχηματισμού. Ο bookmaker δίνει μια αντικειμενική βοήθεια προς το αουτσάιντερ σε σχέση με το φαβορί. Με αυτόν τον τρόπο η ισχυρή ομάδα καλείται να υπερνικήσει το χάντικαπ και αυτόματα οι δυο ομάδες θεωρούνται ισοδύναμες.

Βάλιου Μπετ (Value Bet): Είναι όταν ο παίκτης επιλέξει να ποντάρει στα σημεία τα οποία θεωρεί πιο πιθανό να επιβεβαιωθούν σε σχέση με τον τρόπο που τα βλέπει και προσφέρει ο bookmaker.

Γκανιότα: Είναι το ποσοστό κέρδους του bookmaker.

Γκολ / Γκολ (GG ή Goal /Goal): Είναι το ενδεχόμενο να σκοράρουν αμφότερες οι ομάδες ενός αγώνα.

Δεκαδικές αποδόσεις (Decimal Odds): Είναι οι αποδόσεις που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του κέρδους σε περίπτωση επιβεβαίωσης των επιλογών του πονταρίσματος. Εκφράζονται με αριθμούς που συνήθως αποτελούνται από δύο δεκαδικά ψηφία, όπως 2.30, 2.90, κλπ κλπ.

Διαχείριση Κεφαλαίου (Bankroll Management): Αυτό έχει να κάνει με το συνολικό ποσό που έχει βάλει στην… άκρη ο κάθε παίκτης, ορίζοντας το ως αυτό που θα δαπανήσει για τα πονταρίσματα του.

Διπλή Ευκαιρία: Στο στοίχημα αυτό, ο παίκτης μπορεί να επιλέξει δύο αποτελέσματα ταυτόχρονα (π.χ. 1Χ ή Χ2).

Ειδικό Στοίχημα: Είναι οι επιλογές που δε σχετίζονται με τα κλασικά «1Χ2».

Ευρωπαϊκό Χάντικαπ (European Handicap): Είναι το ίδιο με το Ασιατικό Χάντικαπ, αλλά με τη μοναδική διαφορά ότι υπάρχει και το σημείο της ισοπαλίας ως επιτυχία.

Ζωντανό Σκορ (Livescore): Η παρακολούθηση της «ζωντανής» ροής ενός αγώνα.

Ζωντανό Στοίχημα (Live Betting): Είναι το ποντάρισμα κατά τη διάρκεια των αναμετρήσεων, όπου οι αποδόσεις μεταβάλλονται διαρκώς, πάντα φυσικά ανάλογα με την εξέλιξη των αγώνων (χρόνος, γκολ, κάρτες, αποβολές, αλλαγές).

Ημίχρονο / Τελικό: Εδώ ο παίκτης επιχειρεί να εκτιμήσει σωστά τόσο το αποτέλεσμα του πρώτου ημιχρόνου, όσο και το τελικό αποτέλεσμα.

Ισοπαλία Όχι Στοίχημα (Draw No Bet): Εδώ ο παίκτης επιλέγει είτε «άσσο» είτε «διπλό». Σε περίπτωση ισοπαλίας, του επιστρέφεται το ποντάρισμα.

Κάρτα MoneySafe (MoneySafe Card): Πρόκειται για μια επαναφορτιζόμενη προπληρωμένη Mastercard την οποία ο παίκτης μπορεί να χρησιμοποιήσει έτσι ώστε να κάνει καταθέσεις σε διαδικτυακές ιστοσελίδες στοιχημάτων.

Κάρτα Paysafe (Paysafecard): Πρόκειται για μια κάρτα, την οποία ο παίκτης μπορεί να προμηθευτεί από συγκεκριμένα σημεία πώλησης για να καταθέσει χρηματα στις στοιχηματικές εταιρίες.

Κάρτες (Bookings): Εδώ ο παίκτης επιλέγει να ποντάρει στον αριθμό των κίτρινων ή κόκκινων καρτών που θα εμφανιστούν στο παιχνίδι, ανάλογα με όσα προσφέρει ο bookmaker.

Κατά (Lay): Το στοίχημα στο οποίο ο παίκτης ποντάρει κατά ενός σημείου.

Κλασματικές αποδόσεις (Fractional Odds): Πρόκειται για τις αποδόσεις που χρησιμοποιεί κυρίως η Μεγάλη Βρετανία. Η διαφορά τους με τις δεκαδικές είναι ότι παρουσιάζονται σε κλάσματα (2/3, 3/5).

Κωδικός BIC/SWIFT: Είναι ο ξεχωριστός κωδικός που αντιστοιχεί σε κάθε τράπεζα και είναι απαραίτητος προκειμένου ο παίκτης να πραγματοποιεί αναλήψεις και καταθέσεις στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει συνδέσει με τη στοιχηματική εταιρία.

Μακροχρόνιο Στοίχημα (Antepost): Όπως αναφέρει και το όνομα του στοιχήματος, πρόκειται για ποντάρισμα που επιβεβαιώνεται έπειτα απ’ το πέρας μεγάλου χρονικού διαστήματος, όπως ποια ομάδα θα κατακτήσει μια διοργάνωση ή ποιος θα βγει πρώτος σκόρερ.

Μονό αποδεκτό (Single Bet): Είναι το στοίχημα στο οποίο ο παίκτης ποντάρει μόνο ένα παιχνίδι και μια επιλογή.

Μπόνους (Bonus): Πρόκειται για τις προσφορές που κάνει κάθε στοιχηματική εταιρία προκειμένου είτε να προσελκύσει νέους πελάτες, είτε για να απευθύνει ένα «ευχαριστώ» στους παλιούς.

Μπουκμέιρκερ ή Μπουκ (Bookmaker ή Bookie): Πρόκειται για τις ιστοσελίδες που επιλέγουν τα στοιχήματα στα αθλητικά γεγονότα, τις αποδόσεις και αναλαμβάνουν τις πληρωμές.

Να σκοράρει οποιαδήποτε στιγμή (Anytime Σκόρερ): Να σκοράρει ένας συγκεκριμένος παίκτης σε οποιαδήποτε στιγμή του αγώνα.

Νετέλερ (Neteller): Είναι ένα ηλεκτρονικό «πορτοφόλι» που βοηθά τον παίκτη στις συναλλαγές του με τις στοιχηματικές εταιρίες.

Νο Γκολ (NG ή No Goal): Εδώ το στοίχημα επιβεβαιώνεται αν τουλάχιστον μια εκ των δύο ομάδων δε σκοράρει.

Ντεντ Χιτ (Dead Heat): Όταν ομάδες ή παίκτες καταλαμβάνουν την ίδια θέση. Για παράδειγμα, αν δύο ή παραπάνω παίκτες αναδειχτούν πρώτοι σκόρερ ενός πρωταθλήματος με ίδιο αριθμό τερμάτων.

Όβερ / Άντερ (Over / Under): Είναι ο συνολικός αριθμός των γκολ – ή πόντων – που θα επιτευχθούν σε έναν αγώνα. Τα όρια ποικίλουν και θέτονται απ’ τις στοιχηματικές εταιρίες (πχ. Over/Under 2.5, Over/Under 3.5).

Όρια στοιχηματισμού (Betting Limits): Τα όρια που θέτει ο bookmaker, ελάχιστο και μέγιστο ποντάρισμα, εντός των οποίων μπορεί να στοιχηματίσει ο παίκτης σε ένα αθλητικό γεγονός.

Παρολί (Accumulate Bet): Είναι το παιχνίδι, όπου ο παίκτης επιλέγει να συνδυάσει δύο ή περισσότερα αθλητικά γεγονότα. Είναι προφανές ότι για να κερδίσει, πρέπει να κερδίσει όλα τα στοιχήματα.

Πέιπαλ (Paypal): Πρόκειται για το γνωστό ηλεκτρονικό «πορτοφόλι», το οποίο είναι ευρέως διαδεδομένο στους παίκτες του διαδικτυακού στοιχήματος.

Προμήθεια: Αποτελεί το ποσό που αποκομίζει η ιστοσελίδα απ’ τα κέρδη των παικτών ως αντάλλαγμα για τις υπηρεσίες που προσφέρει.

Πρώτος Σκόρερ: Όπως είναι προφανές, είναι το στοίχημα που ο παίκτης καλείται να προβλέψει τον παίκτη που θα σημειώσει το πρώτο γκολ της αναμέτρησης.

Σκριλ (Skrill): Είναι ιστοσελίδα που λειτουργεί ως διαδικτυακό ηλεκτρονικό «πορτοφόλι» και εξυπηρετεί τους παίκτες στις συναλλαγές τους.

Στοίχημα στο κινητό τηλέφωνο (Moblie Betting): Πρόκειται για προσφορά σχεδόν όλων των στοιχηματικών εταιριών, οι οποίες παρέχουν τη δυνατότητα πονταρίσματος απ’ το κινητό τηλέφωνο των παικτών.

Σύνολο γκολ Μονά-Ζυγά: Είναι το στοίχημα όπου ο παίκτης ποντάρει στο αν ο συνολικός αριθμός των γκολ που θα επιτευχθούν είναι μονός ή ζυγός.

Σύνολο Τερμάτων: Πρόκειται για το ποντάρισμα στο σύνολο των τερμάτων που θα επιτευχθούν σ’ ένα παιχνίδι.

Σύστημα στο Στοίχημα: Πρόκειται για δελτίο όπου ο παίκτης επιλέγει συγκεκριμένο αριθμό γεγονότων και ζητά να επιβεβαιωθούν κάποια απ’ αυτά για να κερδίσει. Αν επιλέξει σύστημα 4 στα 5, περιμένει την επιβεβαίωση τουλάχιστον τεσσάρων για να κερδίσει.

Σύστημα Καναδικό (Canadian System): Είναι το σύστημα στο οποίο επιλέγονται πέντε γεγονότα. Ο παίκτης δημιουργεί σύστημα με 26 στοιχήματα (ένα πενταπλό παρολί, πέντε τετραπλά παρολί, δέκα τριπλά παρολί και δέκα διπλά παρολί) και για να κερδίσει το ελάχιστο ποσό θα πρέπει να επιβεβαιωθούν τουλάχιστον τα δύο από αυτά.

Σύστημα Γιάνκι (Yankee System): Περιλαμβάνει πέντε γεγονότα. Δημιουργούνται 11 συνολικά στοιχήματα (ένα τετραπλό παρολί, τέσσερα τριπλά παρολί και έξι διπλά παρολί) και για να κερδίσει ο παίκτης πρέπει να επαληθευτούν τουλάχιστον δύο επιλογές.

Σύστημα Σούπερ Γιάνκι (Super Yankee): Πρόκειται για μια ακόμη εκδοχή του Καναδικού συστήματος. Επιλέγονται πέντε γεγονότα. Δημιουργείται ένα σύστημα με 26 στοιχήματα (ένα πενταπλό παρολί, πέντε τετραπλά παρολί, δέκα τριπλά παρολί και δέκα διπλά παρολί) και για να κερδίσει ο παίκτης το ελάχιστο ποσό θα πρέπει να επιβεβαιωθούν τα δύο από αυτά.

Σύστημα Γολιάθ (Goliath System): Πρόκειται για ένα σύστημα το οποίο περιλαμβάνει οκτώ επιλογές. Δημιουργούνται 247 στοιχήματα (ένα οκταπλό παρολί, οκτώ επταπλά παρολί, 28 εξαπλά παρολί, 56 πενταπλά παρολί,70 τετραπλά παρολί, 56 τριπλά παρολί και 28 διπλά παρολί) και για να κερδίσει ο παίκτης το ελάχιστο ποσό πρέπει να επιβεβαιωθούν δύο τουλάχιστον από τις επιλογές του.

Σύστημα Lucky 63 (Lucky 63 System): Πρόκειται για ένα σύστημα στο οποίο απαιτούνται έξι επιλογές. Δημιουργούνται 63 στοιχήματα (ένα εξαπλό παρολί, έξι πενταπλά παρολί, 15 τετραπλά παρολί, 20 τριπλά παρολί, 15 διπλά παρολί και έξι μονά αποδεκτά) και για να πάρει ο παίκτης κάποια χρήματα, πρέπει να επιβεβαιθεί τουλάχιστον ένα από τα παιχνίδια που έχει επιλέξει.

Σύστημα Lucky 15 (Lucky 15 System): Είναι σύστημα σε κουπόνι που περιλαμβάνει 4 διαφορετικές επιλογές σε αθλητικά γεγονότα. Το κουπόνι δημιουργεί ένα σύστημα με 15 στοιχήματα (στήλες) με 1τετραπλό παρολί, 4 τριπλά παρολί, 6 διπλά παρολί και 4 μονά αποδεκτά γεγονότα. Για να κερδίσει κάποιος το ελάχιστο ποσό πρέπει να επαληθευθεί τουλάχιστον 1 επιλογή.

Σύστημα Πατέντα (Patent System): Πρόκειται για ένα στοίχημα που περιλαμβάνει τρεις διαφορετικές επιλογές. Δημιουργούνται 26 στοιχήματα (ένα τριπλό παρολί, τρία διπλά παρολί και τρία μονά αποδεκτά γεγονότα) και για να κερδίσει ο παίκτης πρέπει να επιβεβαιωθεί μία τουλάχιστον από τις επιλογές του.

Σύστημα Trixie (Trixie System): Είναι ένα στοίχημα με τρεις επιλογές στο κουπόνι. Δημιουργούνται τέσσερα στοιχήματα (ένα τριπλό παρολί και τρία διπλά παρολί) και για να κερδίσει ο παίκτης πρέπει να επιβεβαιωθούν τουλάχιστον οι δύο από τις επιλογές του.

Σύστημα Heinz (Heinz System): Περιλαμβάνει έξι επιλογές. Δημιουργούνται 57 στοιχήματα (ένα εξαπλό παρολί, έξι πενταπλά παρολί, 15 τετραπλά παρολί, 20 τριπλά παρολί και 15 διπλά παρολί) και για να κερδίσει ο παίκτης πρέπει να επαληθευτούν τουλάχιστον δύο από τις επιλογές του.

Σύστημα Super Heinz (Super Heinz System): Σε αυτό το σύστημα το κουπόνι περιλαμβάνει επτά γεγονότα. Δημιουργούνται 120 στοιχήματα (ένα επταπλό παρολί, επτά εξαπλά παρολί, 21 πενταπλά παρολί, 35 τετραπλά παρολί, 35 τριπλά παρολί και 21 διπλά παρολί) και για να κερδίσει ο παίκτης πρέπει να επιβεβαιωθούν τουλάχιστον δύο από τις επιλογές του.

Τίζερ (Teaser): Είναι το στοίχημα στο οποίο ο παίκτης ορίζει μόνος του το ύψος του χάντικαπ στο οποίο επιθυμεί να ποντάρει.

Υπέρ (Back): Πρόκειται για το στοίχημα, όπου ο παίκτης επιλέγει να ποντάρει υπέρ ενός σημείου.

Φαβορί (Favourite): Η ομάδα με τη χαμηλότερη απόδοση για να κερδίσει το παιχνίδι και θεωρητικά έχει τις περισσότερες πιθανότητες για τη νίκη.