Ανταλλακτήριο στοιχημάτων: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τι είναι το ανταλλακτήριο στοιχημάτων; Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αυτή η έννοια διαφέρει από αυτή των παραδοσιακών book.

Για την ακρίβεια, οι παίκτες ποντάρουν εναντίον παικτών και όχι εναντίον ιστοσελίδων. Το ανταλλακτήριο στοιχήματος, λοιπόν, είναι ένας «χώρος», ο οποίος συγκεντρώνει όλα τα στοιχήματα που έχουν τεθεί από τους παίκτες. Μιλάμε, φυσικά, για έναν ψηφιακό «χώρο», που λειτουργεί με συγκεκριμένο λογισμικό.

Όλα τα παιχνίδια παίζουν στην Betshop!

Ο παίκτης, λοιπόν, μπορεί εδώ να λειτουργήσει είτε ως «book» (κοινώς να προσφέρει αποδόσεις για ένα γεγονός και να περιμένει ποντάρισμα) είτε ως… παίκτης (κοινώς να ποντάρεις σε ένα γεγονός σε αποδόσεις προσφερόμενες από άλλους παίκτες). Στην πρώτη περίπτωση ο παίκτης κάνει, κατά τη στοιχηματική ορολογία, «lay» (πουλάει) και στη δεύτερη περίπτωση κάνει «back» (αγοράζει).

Η ιστοσελίδα που αποτελεί ουσιαστικά το ανταλλακτήριο στοιχημάτων όπως είναι λογικό «πιστώνει» κάποιο ποσό ως «προμήθεια» για τις υπηρεσίες της. Αναφέρουμε ως παράδειγμα τη Betfair, ένα από τα πιο δημοφιλή ανταλλακτήρια στοιχημάτων, η οποία «ζητάει» το 5% των κερδισμένων στοιχημάτων.

Σημεία-κλειδιά

Χρειάζεται σε αυτό το σημείο να ξεκαθαρίσουμε ότι οι αποδόσεις για «back» και «lay» καθορίζονται αρχικά από τους ίδιους τους παίκτες, αλλά η τελική απόδοση που θα πάρει είναι μία που υπακούει στους νόμους αγοράς και ζήτησης. Γι’ αυτό και καλείται συχνά «τιμή ισορροπίας».

Στα περισσότερα ανταλλακτήρια οι αποδόσεις ανοίγουν στο 101% σε σχέση με τους συμβατικούς «book» και ενδέχεται να κινηθούν μέχρι το 110% αν μιλάμε για κάποιο δημοφιλές αθλητικό event. Τέλος, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η χρέωση της προμήθειας στα καθαρά κέρδη δίνει τη δυνατότητα στον παίκτη για αντιστάθμισμα θέσεων και κέρδη ή απώλειες, ανάλογα με την κίνηση της αγοράς. Με άλλα λόγια, ο παίκτης έχει τη δυνατότητα να μετατραπεί από «book» σε… παίκτη ή το αντίστροφο.