Ασιατικά Χάντικαπ: Τι είναι, πως παίζονται

Είναι γεγονός ότι το Ασιατικό Χάντικαπ αποτελεί μία πολύ ελκυστική επιλογή στοιχηματισμού, ειδικά για τους παίκτες που έχουν χρόνια εμπειρία στο στοίχημα. Ο παίκτης μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε δύο (και όχι σε τρία) πιθανά αποτελέσματα, άρα συγκεντρώνει μεγαλύτερες πιθανότητες κέρδους (50% αντί για 33,3&). Ταυτόχρονα, οι αποδόσεις στο Ασιατικό Χάντικαπ είναι μεγαλύτερες από το 1-Χ-2, καθώς εδώ η γκανιότα είναι μικρότερη.

Για τους έμπειρους παίκτες, λοιπόν το Ασιατικό Χάντικαπ έχει γίνει απολύτως κατανοητό. Δεν συμβαίνει το ίδιος και για έναν νέο παίκτη, για τον οποίο ο συγκεκριμένος όρος είναι δύσκολος και συνάμα περίπλοκος. Στις παρακάτω γραμμές θα προσπαθήσουμε να αποσαφηνίσουμε όσο το δυνατόν πιο λεπτομερώς τις διάφορες μορφές ασιατικών.

Πριν ξεκινήσουμε την ανάλυση τους, σας αναφέρουμε τους τύπους Ασιατικού Χάντικαπ, που είναι οι εξής: α) Ολόκληρα και μισά, β) Διπλά, γ) Ασιατικό Under/Over, δ) Τρέχον (In-running). Πάμε, λοιπόν να τα δούμε όλα αυτά αναλυτικά:

Α) Ολόκληρα και μισά

1) Ασιατικό Χάντικαπ 0 ή Draw No Bet

Πρόκειται για την πιο διαδεδομένη και την απλούστερη μορφή ασιατικού στοιχήματος, όπου ουσιαστικά ο παίκτης επιλέγει ανάμεσα στη νίκη του γηπεδούχου ή του φιλοξενούμενου, με την ισοπαλία να εξαιρείται ως επιλογή (Draw No Bet). Κοινώς, αν η ομάδα που ποντάρει ως νικήτρια ο παίκτης, τότε το στοίχημα είναι κερδισμένο, ενώ αν ηττηθεί το στοίχημα χάνεται. Σε περίπτωση ισοπαλίας επιστρέφεται στον παίκτη το ποσό του πονταρίσματος.

2) Ασιατικό Χάντικαπ -0,5 και +0,5

Σε περίπτωση που ο παίκτης επιλέξει το -0,5 σε μία ομάδα, τότε η συγκεκριμένη ομάδα πρέπει να “υπερβεί” το συγκεκριμένο χάντικαπ, κοινώς… να κερδίσει. Ήττα ή ισοπαλία σημαίνουν απώλεια του στοιχήματος. Η επιλογή του +0,5 σημαίνει ότι ο παίκτης πληρώνεται αν η ομάδα κερδίσει ή έρθει ισόπαλη και το στοίχημα χάνεται μόνο με ήττα.

3) Ασιατικό Χάντικαπ -1 και +1

Εδώ τα πράγματα γίνονται λίγο πιο απαιτητικά για τον παίκτη. Αν οδηγηθεί στην επιλογή του -1, τότε η ομάδα που θα επιλέξει επιβάλλεται να κερδίσει με δύο γκολ διαφορά (και πάνω). Αν υπάρξει νίκη με ένα γκολ διαφορά, τότε έχουμε επιστροφή του πονταρίσματος, ενώ ενδεχόμενη ισοπαλία ή ήττα συνεπάγεται χάσιμο. Στην περίπτωση του +1 η επιλεγόμενη ομάδα πρέπει να φέρει ισοπαλία ή νίκη για να κερδηθεί το στοίχημα, ενώ ήττα με ένα γκολ διαφορά σημαίνει επιστροφή του πονταρίσματος.

Υπάρχει και η παραλλαγή του -1,5 και + 1,5. Στην πρώτη εκδοχή, η διαφορά με το -1 είναι ότι δεν υπάρχει επιστροφή πονταρίσματος σε περίπτωση νίκης με ένα γκολ διαφορά. Στη δεύτερη εκδοχή, η διαφορά με το +1 είναι ότι το στοίχημα κερδίζεται ολόκληρο ακόμα και με ήττα με διαφορά ενός γκολ.

Β) Διπλά

Τα διπλά Ασιατικά Χάντικαπ (ή split) αποτελούν ουσιαστικά ένα συνδυασμό των μισών και των ολόκληρων. Οι εκδοχές των διπλών ασιστικών είναι οι εξής: : i) 0, -0,5 (asian -0,25) και 0, +0,5 (asian + 0,25) και ii) 0,5, -1 (asian – 0,75) και + 0,5, +1 (asian +0,75).

Για να γίνουμε λίγο πιο κατανοητοί, στα διπλά Ασιατικά Χάντικαπ ο παίκτης ποντάρει ουσιαστικά σε δύο ξεχωριστά στοιχήματα, με το ποσό του πονταρίσματος να μοιράζεται στα δύο.

1) 0, -0,5 (asian -0,25) και 0, +0,5 (asian +0,25)

Στην πρώτη περίπτωση, ο παίκτης κερδίζει ολόκληρο το στοίχημα με νίκη της επιλεγόμενης ομάδας. Αν το ματς λήξει ισόπαλο, τότε επιστρέφεται το ποντάρισμα για το στοίχημα 0 και χάνεται το -0,5. Μία ήττα οδηγεί σε… οριστική απώλεια του ποσού στοιχηματισμού.

Στη δεύτερη περίπτωση, και πάλι μία νίκη της επιλεγόμενης ομάδας σημαίνει κέρδος ολόκληρου του ποσού. Σε περίπτωση ισοπαλίας, επιστρέφεται το ποντάρισμα για το στοίχημα 0 και κερδίζεται το ποντάρισμα για το στοίχημα +0,5.

2) -0,5, -1 (asian -0,75) και +0,5, +1 (+0,75)

Στην πρώτη περίπτωση μία νίκη της επιλεγόμενης ομάδας με δύο γκολ (η περισσότερα) γκολ διαφορά σημαίνει κέρδος ολόκληρου του ποσού. Μία νίκη με ένα γκολ διαφορά σημαίνει επιστροφή του ποσού στοιχηματισμού για το στοίχημα -1 και κέρδος του ποσού για το στοίχημα -0,5. Ισοπαλία ή ήττα ισούται με… οριστική απώλεια.

Στη δεύτερη περίπτωση το κέρδος είναι ολόκλήρο όταν έχουμε νίκη ή ισοπαλία της επιλεγόμενης ομάδας. Μία ήττα με ένα γκολ διαφορά σημαίνει επιστροφή του ποσού στοιχηματισμού για το στοίχημα +1 και απώλεια του ποσού για το στοίχημα +0,5. Ήττα με δύο γκολ διαφορά ισούται με… οριστική απώλεια.

Γ) Ασιατικό Under/Over

Τα ασιατικά Under/Over παρουσιάζουν τις ίδιες διαφορές με τα “συμβατικά” Under/Over (2,5 κτλ.), τις οποίες παρουσιάζουν και οι υπόλοιπες παραλλαγές των Ασιατικών Χάντικαπ με τις αντίστοιχες “συμβατικές” παραλλαγές. Κι εδώ παρατηρούμε δύο μορφές: I) τα ολόκληρα Under/Over και ii) τα split Under/Over.

Ξεκινάμε με τα ολόκληρα Under/Over, παίρνοντας ως παράδειγμα το Under/Over 2. Στην περίπτωση μίας επιλογής Under 2 τότε ο παίκτης κερδίζει το στοίχημα αν σημειωθούν στο ματς κανένα ή ένα γκολ, έχει επιστροφή πονταρίσματος στην περίπτωση επίτευξης δύο γκολ και χάνει το στοίχημα αν σημειωθούν τρία γκολ και πάνω.

Αν υπάρξει η επιλογή του Over 2, τότε ο παίκτης πληρώνεται με την επίτευξη τριών γκολ και πάνω, παίρνει πίσω το ποσό στοιχηματισμού στην περίπτωση επίτευξης δύο γκολ και χάνει το στοίχημα αν σημειωθούν ένα ή κανένα γκολ στο επιλεγόμενο ματς.

Πηγαίνουμε στην πρώτη μορφή split με δεκαδικο ,25. Επιλέγουμε το παράδειγμα Under/Over 2, 2.5 γκολ (ή 2.25). Στην περίπτωση του Over 2, 2.5 γκολ κερδίζεται ολόκληρο το στοίχημα με την επίτευξη τριών γκολ και πάνω. Αν σημειωθούν δύο γκολ, τότε έχουμε επιστροφή του ποσού πονταρίσματος για το στοίχημα Over 2 και απώλεια του στοιχήματος Over 2.5. Στην περίπτωση του Under 2, 2.5 γκολ κερδίζεται ολόκληρο το ποσό αν επιτευχθούν κανένα ή ένα γκολ. Αν το ματς έχει δύο γκολ τότε επιστρέφεται το ποντάρισμα για το στοίχημα Under 2 και κερδίζεται το στοίχημα Under 2.5.

Η δεύτερη μορφή split είναι με δεκαδικό ,75. Το παράδειγμα σε αυτή την περίπτωση είναι το Under/Over 2.5, 3 γκολ (ή 2.75). Στην περίπτωση του Over 2.5, 3 γκολ κερδίζεται ολόκληρο το στοίχημα αν επιτευχθούν τέσσερα γκολ και πάνω. Αν σημειωθούν τρία γκολ τότε ο παίκτης κερδίζει ολόκληρο το στοίχημα Over 2.5 και παίρνει επιστροφή του ποσού πονταρίσματος για το στοίχημα Over 3. Στην περίπτωση του Under 2.5, 3 γκολ κερδίζεται ολόκληρο το στοίχημα αν στο επιλεγόμενο παιχνίδι σημειωθούν δύο γκολ ή λιγότερα. Αν σημειωθούν τρία γκολ, τότε επιστρέφεται το ποντάρισμα για το στοίχημα Under 3 και χάνεται οριστικά το στοίχημα Under 2.5.