Η ακολουθία Fibonacci στο χώρο του στοιχήματος

Η ακολουθία Fibonacci έγινε γνωστή κατά τον 13ο αιώνα και αναπτύχθηκε από τον Λεονάρντο Πιζάνο, έναν από τους μεγαλύτερους μαθηματικούς του Μεσαίωνα, ο οποίος αποκαλούσε τον εαυτό του Filius Bonacci, δηλαδή γιος του Bonacci, και έτσι έμεινε το Fibonacci. Πρόκειται για μια ακολουθία αριθμών, στην οποία ο κάθε αριθμός προκύπτει από το άθροισμα των δύο προηγούμενων.

Καθημερινές αναμετρήσεις χωρίς γκανιότα στον Stoiximan!

Οι πρώτοι όροι της ακολουθίας είναι: 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144. Το πηλίκο δύο διαδοχικών αριθμών Φιμπονάτσι τείνει στην χρυσή τομή, διότι με αλλεπάλληλες διαιρέσεις των διαδοχικών αριθμών της ακολουθίας έχουμε: 2/1=2 , 3/2=1.5 , 5/3=1,666. , 8/5=1.6 , 13/8=1.625 , 21/13=1.615 , . , 10946/6765 = 1,61803. (φ προς τιμήν του Έλληνα γλύπτη Φειδία).

Είναι μια ακολουθία που απαντάται σε πολλούς τομείς πέραν των μαθηματικών και άλλων επιστημών, ενώ πλέον έχει μεταφερθεί και στο στοίχημα. Η λογική της στρατηγικής Fibonacci στο ποδοσφαιρικό στοίχημα είναι απλή: Ο παίκτης στοιχηματίζει σε μια ισοπαλία και αν χάσει στοιχηματίζει σε ακόμα μία και ακολουθεί αυτή τη διαδικασία μέχρι να έχει κέρδος.

Υπάρχουν μόνο δύο επιπλέον – αλλά πολύ σημαντικοί – κανόνες:

1) Ο παίκτης ποντάρει σε ισοπαλίες με αποδόσεις πάνω από 2,618
2) Αυξάνει το ποντάρισμα του σύμφωνα με την ακολουθία: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21 κτλ.

Παράδειγμα

Ο παίκτης ξεκινάει το ποντάρισμα του και δεν το αλλάζει μέχρι να χάσει. Όταν χάσει αυξάνει το ποντάρισμα στις δυο μονάδες. Σε περίπτωση που κερδίσει επιστρέφει στο πρώτο βήμα και το προηγούμενο νούμερο της ακολουθίας (δηλαδή 1 μονάδα) και ξεκινά από την αρχή. Αν χάσει πηγαίνει στο επόμενο νούμερο της ακολουθίας. Αν κερδίσει επιστρέφει στο προηγούμενο νούμερο της ακολουθίας (1), ενώ αν χάσει πηγαίνει στο επόμενο νούμερο το 5. Αν κερδίσει με στοίχημα των 5 τότε ποντάρει δυο μονάδες. Αν χάσει πηγαίνει στο επόμενο νούμερο που είναι το 8.

Δηλαδή σε κάθε νίκη ο παίκτης διαγράφει δυο αριθμούς, αυτόν που ποντάρει και τον επόμενο. Σε μια ακολουθία 0,1,1,3,5,8,13, αν κερδίσει όταν ποντάρει 13 μονάδες διαγράφει το 13 και το 8, η ακολουθία γίνεται 0,1,1,3,5 και ποντάρει 5 μονάδες.

 

Στην ακολουθία αυτή ωστόσο υπάρχουν και κάποια μειονεκτήματα, καθώς ο παίκτης αν επιλέξει να το ακολουθήσει αποκλειστικά και μόνο σε ένα πρωτάθλημα θα έχει πρόβλημα, μιας και πολλά παιχνίδια θα διεξάγονται ταυτόχρονα, ενώ αν προτιμήσει να ακολουθεί μόνο μία ομάδα υπάρχει το όχι απίθανο ενδεχόμενο η ομάδα αυτή να μην φέρει για καιρό ισοπαλία.

Σίγουρα το αυτό σύστημα δεν εξασφαλίζει μεγάλα κέρδη, αλλά μικρά ποσά εφόσον φυσικά γίνει σωστά. Είναι ένα σύστημα το οποίο δεν μπορεί να χρησιμοποιείται συνεχώς από έναν παίκτη, καθώς το πιο πιθανό είναι πως μακροπρόθεσμα δεν θα του αποφέρει κέρδη.