Η σχέση καταστροφής τζόγου με εθισμό

Αναμφίβολα ο τζόγος είναι μία από τις πιο συνηθισμένες εξαρτήσεις συμπεριφοράς και μπορεί να «συναγωνιστεί επάξια» την εξάρτηση από τα ναρκωτικά. Μπορεί να σας φαίνεται υπερβολικό και όμως είναι διαπιστώσεις γνωστών διακεκριμένων ψυχιάτρων που έχουν καταλήξει σε αυτά τα ασφαλή συμπεράσματα μετά από χρόνια έρευνας και μελέτης. Σκεφτείτε το πιο απλά.

Αρκετοί από αυτούς που ασχολούνται με το στοίχημα (ανεξαρτήτως αθλήματος) έχουν κατά καιρούς νιώσει ότι θέλουν εναγωνίως να παίξουν «κάτι», οτιδήποτε απλά για να νιώσουν καλύτερα (τουλάχιστον έτσι αισθάνονται οι ίδιοι). Ας μην ανοίξουμε καλύτερα και το θέμα του Live στοιχήματος, το οποίο είναι ο «παράδεισος» του τζογαδόρου(και ταυτόχρονα και του Book) που συνεχώς θέλει να παίζει για να διατηρεί την αδρεναλίνη του σε «υψηλά επίπεδα». Μεγάλη συζήτηση την οποία θα αναλύσουμε κάποια άλλη στιγμή.

Επί του θέματος όμως και λίγο πιο πρακτικά. Οποιοσδήποτε ασχολείται με το στοίχημα καλό θα ήταν να γνωρίζει ορισμένα πράγματα σχετικά με τον υπεύθυνο στοιχηματισμό καθώς μπορεί να μας αποτρέψει από αρκετά δεινά στο μέλλον. Αρκετά σημαντικό είναι επίσης να ξέρεις πως να διαχειρίζεσαι τα στοιχήματα σου και το κεφάλαιο που επενδύεις σε αυτά. Ορισμένα γεγονότα που μπορούν να αποτελούν σημάδια εξάρτησης από το τζόγο παραθέτονται εδώ.

Ήδη στη χώρα μας έχουν συσταθεί ειδικές ομάδες ψυχολόγων και ψυχιάτρων που ασχολούνται αποκλειστικά με τα προβλήματα εθισμού από το τζόγο. Χωρίς να θέλω να κινδυνολογήσω θα προέτρεπα κάποιον που θεωρεί ότι όντως έχει πρόβλημα να απευθυνθεί σε έναν ειδικό γιατί με αυτά τα ζητήματα δεν μπορείς να παίζεις, ειδικά όταν οι ενέργειες σου βλάπτουν και άλλους. Πρέπει να τα αντιμετωπίζεις άμεσα και αποτελεσματικά χωρίς να αφήνεις το χρόνο να περνά γιατί έτσι το μόνο που συμβαίνει είναι η «διόγκωση» του προβλήματος.

Το ΚΕΘΕΑ αντιμετωπίζει ανάλογες περιπτώσεις και μπορεί να απευθυνθεί κάποιος που αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα.