Οδηγός στοιχήματος για το Baseball

Με το διαδίκτυο να έχει μπει για τα καλά στις ζωές μας εδώ και χρόνια το ελληνικό κοινό έμαθε αθλήματα τα οποία δεν γνώριζε πριν από δεκαετίες. Στη χώρα μας υπάρχουν φανατικοί οπαδοί του τένις και των δύο «κολοσσών», Ρότζερ Φέντερερ και Ράφαελ Ναδάλ, ενώ υπάρχουν κι αυτοί που ασχολούνται φανατικά με τη Φόρμουλα 1 υποστηρίζοντας κάποια ομάδα ή οδηγό σε αυτήν. Πολλά αθλήματα τα οποία μας ήταν άγνωστα έρχονται από την Αμερική. Εκτός του μπάσκετ από τη «χώρα της ελευθερίας» γνωρίσαμε το χόκεϊ, το φούτμπολ και το μπέιζμπολ.

Όπως είναι λογικό, αυτό έχει επιρροή και για τον κόσμο του στοιχήματος. Πριν από μερικά χρόνια, τόσο ο ΟΠΑΠ, όσο και οι περισσότερες νόμιμες στοιχηματικές εταιρίες δεν προσέφεραν αγορές στο μπέιζμπολ. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια το συγκεκριμένο σπορ έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές στο ελληνικό κοινό, καθώς προσφέρει αρκετά καλές αποδόσεις, έστω κι αν οι στοιχηματικές επιλογές δεν είναι ιδιαιτέρως διευρυμένες. Ένα απ’ τα πλεονεκτήματα του μπέιζμπολ είναι το γεγονός ότι υπάρχουν παιχνίδια καθημερινά, όπως ακριβώς και στο ΝΒΑ. Πρόκειται για σημαντικό στοιχείο, που ωθεί τον παίκτη να ποντάρει αρκετές φορές ή να εκτιμά καλύτερα τα επίπεδα φόρμας της κάθε ομάδας.

Οι κανόνες

Πριν μιλήσουμε για το στοίχημα στο μπέιζμπολ, ας δούμε τους βασικούς κανόνες. Πρέπει να τονιστεί ότι το συγκεκριμένο άθλημα έχει στοιχεία που το κάνουν μοναδικό. Σε αντίθεση με τα γνωστά σπορ (ποδόσφαιρο, μπάσκετ), η μπάλα δεν μπαίνει κάπου και δεν αποτελεί «όπλο» επίθεσης, αλλά μέσο άμυνας. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι δύο ομάδες δε μοιράζονται τον αγωνιστικό χώρο, αλλά τον καταλαμβάνουν εκ περιτροπής. Το γήπεδο έχει το ιδιαίτερο σχήμα μίας ανοιχτής βεντάλιας με τέσσερις βάσεις στην μία γωνία, οι οποίες σχηματίζουν έναν ρόμβο (ο οποίος πολύ συχνά αποκαλείται και διαμάντι).

Το μπέιζμπολ παίζεται από δύο ομάδες με 9 παίκτες οι οποίοι καταλαμβάνουν εκ περιτροπής το γήπεδο. Όταν η μία ομάδα αμύνεται παρατάσσεται στο χώρο με τους παίκτες της να φορούν μεγάλα γάντια, ενώ ο καθένας έχει και διαφορετικό ρόλο. Η ομάδα που επιτίθεται εκπροσωπείται απ’ τον μπάτερ (batter), ο οποίος είναι ο γνωστός τύπος με το ρόπαλο. Στόχος της ομάδας που επιτίθεται είναι να σημειώσει σε κάθε επίθεση όσο το δυνατόν περισσότερους πόντους, τα γνωστά runs.

Run έχουμε όταν ο ροπαλοφόρος καταφέρει να χτυπήσει τη μπάλα και να πατήσει και στις τέσσερις βάσεις του ρόμβου που σχηματίζεται στο γήπεδο, επιστρέφοντας στο σημείο απ’ όπου ξεκίνησε. Μόνο αυτό καταγράφεται ως πόντος (run). Στόχος της ομάδας που αμύνεται είναι να θέσει εκτός παιχνιδιού τρεις επιθετικούς (batter) δεχόμενη όσο το δυνατόν λιγότερους πόντους, ή δυνατόν κανέναν. Η ομάδα με τους περισσότερους πόντους έπειτα από 9 περιόδους (inning) κερδίζει το παιχνίδι. Ο κάθε γύρος ολοκληρώνεται όταν επιτεθούν και οι δύο ομάδες. Όπως γίνεται αντιληπτό, το μπέιζμπολ δεν έχει χρόνο, συνεπώς μπορεί να διαρκέσει από 2.5 μέχρι και… 5 ώρες!

Δεν υπάρχει ισοπαλία

Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουμε πριν μπούμε στη διαδικασία να ασχοληθούμε στοιχηματικά με το συγκεκριμένο σπορ, είναι ότι δεν υπάρχει ισοπαλία ως τελικό αποτέλεσμα. Αν το παιχνίδι λήξει ισόπαλο, οι δύο ομάδες θα παίξουν διαδοχικές παρατάσεις μέχρι να προκύψει νικητής. Ασφαλώς, μπορούμε να ποντάρουμε και στο ενδεχόμενο της ισοπαλίας (συνήθως έχει πολύ μεγάλη απόδοση, όπως και στο μπάσκετ), όμως οι δύο πιο συνηθισμένες επιλογές είναι η νίκη είτε της μίας, είτε της άλλης ομάδας. Από εκεί και πέρα, στις ελληνικές στοιχηματικές εταιρίες, οι υπόλοιπες στοιχηματικές αγορές δεν είναι ιδιαιτέρως πολλές. Μπορείτε να επιλέξετε Over – Under στον αριθμό των runs, χάντικαπ στην τελική διαφορά των πόντων ανάμεσα στις δύο ομάδες, αλλά και συνδυαστικά όπως Αποτέλεσμα + Συνολικά runs.