Οι τρόποι απεικόνισης των αποδόσεων στο στοίχημα

Ο δεκαδικός τύπος αποδόσεων είναι αυτός που χρησιμοποιούμε στο στοίχημα εδώ και χρόνια στην Ελλάδα, τον οποίο θεωρούμε αυτονόητο. Παρόλα αυτά στις υπόλοιπες χώρες του πλανήτη δεν ισχύει κάτι τέτοιο, καθώς υπάρχουν διαφορετικές μέθοδοι παρουσίασης πιθανοτήτων. Στο άρθρο που ακολουθεί θα αναλύσουμε όλο το φάσμα αυτών.

Ξεκινάμε απ’ τον γνωστό ματς, δεκαδικό τρόπο παρουσίασης αποδόσεων, ο οποίος συνηθίζεται στην Ελλάδα, αλλά και αρκετές χώρες της Ευρώπης. Εδώ θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι σ’ ένα ποντάρισμα 100 ευρώ με απόδοση 1,50, το ποσό που προκύπτει (150 ευρώ) είναι το ποσό που ποντάρατε συν το κέρδος σας (50 ευρώ), κάτι που δεν ισχύει στις κλασματικές αποδόσεις. Αυτές είναι περισσότερο δημοφιλείς στο Ηνωμένο Βασίλειο και αναπαρίστανται ως κλάσματα (2/1, 1/3, 4/6). Υποδεικνύουν το καθαρό κέρδος που θα προκύψει σε περίπτωση επιτυχίας και όχι το συνολικό ποσό, δηλαδή εξαιρείται το ποσό του πονταρίσματος.

Τρίτη μέθοδος παρουσίασης αποδόσεων είναι η αμερικάνικη. Είναι γνωστές ως «γραμμικές αποδόσεις», τα λεγόμενα «lines» που αναφέρουν συχνά οι Αμερικάνοι. Απεικονίζονται με θετικό ή αρνητικό πρόσημο. Αν η απόδοση είναι χειρότερη από ίση, το νούμερο είναι αρνητικό και δείχνει πόσα χρήματα πρέπει να βγουν απ’ την τσέπη για να προκύψει κέρδος 100 δολαρίων. Αν η απόδοση είναι καλύτερη από ίση, το νούμερο είναι θετικό και δείχνει πόσα χρήματα θα κερδίσετε από ένα στοίχημα των 100 δολαρίων.

Κοντολογίς, αν η απόδοση είναι 300, σημαίνει ότι αν ποντάρετε 100 δολάρια, θα κερδίσετε 300, ενώ αν η απόδοση είναι -200 σημαίνει ότι πρέπει να ποντάρετε 200 δολάρια για να έχετε κέρδος 100 δολάρια. Το θετικό ή αρνητικό πρόσημο στην αμερικάνικη απόδοση καθορίζει τον τρόπο μετατροπής σε δεκαδική απόδοση. Αν είναι αρνητική, διαιρέστε το -100 με την αμερικάνικη απόδοση και προσθέστε 1, ενώ αν είναι θετική, διαιρέστε με το 100 και προσθέστε 1.

Μια ακόμη μέθοδος αποδόσεων είναι αυτές του Hong Kong. Έχουν την ίδια λογική με την κλασματική μορφή αποδόσεων, αλλά παρουσιάζονται με δεκαδικούς αριθμούς και αναφέρονται μόνο στο καθαρό κέρδος. Για παράδειγμα, μια απόδοση Hong Kong 0,5 σημαίνει ότι αν ποντάρετε 1 δολάριο και το στοίχημα επιβεβαιωθεί, τότε θα κερδίσετε 0,50 δολάριο. Αν η απόδοση είναι Hong Kong 2, τότε με ποντάρισμα ενός δολαρίου θα έχετε κέρδος 2 δολάρια. Οι αποδόσεις Ινδονησίας έχουν την ίδια λογική με τις αμερικάνικες αποδόσεις, αλλά είναι διαιρεμένες με το 100 και έχουν επίσης αρνητικό και θετικό πρόσημο.

Όταν είναι αρνητικές, δείχνουν το ποσό που πρέπει να ποντάρουμε για να υπάρξει κέρδος 1 μονάδα και όταν είναι θετικές, το κέρδος που προκύπτει από ποντάρισμα ίσο με 1 μονάδα. Τελευταίος τρόπος αποδόσεων είναι αυτές της Μαλαισίας, που λειτουργούν διαφορετικά απ’ όσες προαναφέραμε. Παρουσιάζονται ως θετικός ή αρνητικός αριθμός, όχι μεγαλύτερος του 1 και είναι δεκαδικός. Σε επιτυχίες με θετικό πρόσημο, κερδίζετε το γινόμενο του πολλαπλασιασμού της απόδοσης με το χρηματικό ποσό που ποντάρετε. Σε περίπτωση αρνητικού πρόσημου, με επιτυχία διπλασιάζετε το αρχικό σας ποντάρισμα.