Ποιος είναι ο μπούκμεϊκερ και ποια είναι η δουλειά του;

Πολλοί είναι οι παίκτες του στοιχήματος που αναφέρονται σε αυτόν, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουν ποιος είναι και τι δουλειά κάνει! Τελικά, τι είναι ο μπούκμεϊκερ; Πρόκειται για έναν άνθρωπο (ή αλγόριθμος;) που εκτιμά τα αθλητικά γεγονότα, αποφασίζοντας τις αποδόσεις που πρέπει να προσφέρει μία στοιχηματική εταιρία.

Δεν είναι προνόμιο όλων των ιστοσελίδων, αφού μόνο οι πραγματικά μεγάλες και διαδεδομένες ιστοσελίδες έχουν από πίσω τους ομάδες ανθρώπων που προχωρούν σε εκτιμήσεις και αποφασίζουν για τις αποδόσεις, την ίδια στιγμή που αρκετές, πιο μικρές, στοιχηματικές εταιρίες έχουν αναθέσει την εν λόγω δουλειά σε ομάδες στατιστικής ανάλυσης.

Όπως είναι γνωστό, οι αποδόσεις βγαίνουν μέσω μαθηματικών, στατιστικών, γνώσης των αθλητικών γεγονότων, εκτίμησης των συνθηκών, πρόσφατης φόρμας και πολλών άλλων παραμέτρων. Για τις μεγάλες ιστοσελίδες, υπάρχουν συγκεκριμένα στελέχη που είναι επιφορτισμένα μ’ αυτή την εργασία, ενώ άλλες ιστοσελίδες προμηθεύονται τις αποδόσεις από ιστοσελίδες στατιστικής ανάλυσης και ανάλογα με τη «γραμμή» τους, τις προσαρμόζουν στις απαιτήσεις τους.

Επίσης γνωστό είναι ότι οι αποδόσεις δεν είναι σταθερές. Αλλάζουν για πολλούς λόγους, όπως μια λανθασμένη πληροφορίας, τραυματισμοί, αλλαγές στην αρχική ενδεκάδα. Όταν ο μπουκ εκτιμά ότι συντρέχει λόγος, μεταβάλλει την απόδοση, με σκοπό να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της ιστοσελίδας και να μην την εκθέσει. Βέβαια, υπάρχουν και οι ιστοσελίδες που επιλέγουν μη διαφοροποιήσουν τις αποδόσεις εκτιμώντας ότι δεν πρόκειται να επιβεβαιωθεί το μαζικό ποντάρισμα και προσελκύοντας περισσότερο κόσμο και άρα περισσότερο ποντάρισμα.

Μ’ αυτήν την τακτική όμως, κινδυνεύουν να χάσουν… πολλά. Όπως αναφέραμε παραπάνω, λίγες ιστοσελίδες έχουν δικές τους ομάδες και καθορίζουν μόνες τους τις αποδόσεις. Οι περισσότερες απλά ακολουθούν την εναλλαγή των αποδόσεων και γι’ αυτό άλλωστε, παρατηρείται σε αρκετές περιπτώσεις πολλοί μπουκμέικερς να προσφέρουν τις ίδιες αποδόσεις.

Σημαντικό κομμάτι της δουλειάς του μπουκμέικερ είναι το live ποντάρισμα, το οποίο έχει μπει για τα καλά στη ζωή του στοιχήματος τα τελευταία χρόνια. Ο ρόλος του μπουκ είναι να παρακολουθεί τις εξελίξεις και είτε να μεταβάλλει τις αποδόσεις, είτε να «κλειδώνει» τα αθλητικά γεγονότα. Η εύλογη απορία είναι πως γίνεται να υπάρχει γνώση για σχεδόν όλα τα παιχνίδια που διεξάγονται την ίδια ώρα.

Η απάντηση είναι πολύ απλή. Οι σοβαρές ιστοσελίδες έχουν υπό τη δούλεψη τους στελέχη που βρίσκονται στα γήπεδα και μέσω κινητού τηλεφώνου τους ενημερώνουν για την εξέλιξη του αγώνα, έτσι ώστε να προλάβουν είτε να «κλειδώσουν» το ποντάρισμα, είτε να μεταβάλλουν την απόδοση (σε περίπτωση κάποιου επικίνδυνου φάουλ, πέναλτι, γκολ).