Πως παίζεται και οι βασικές αγορές του Χόκεϊ

Το Χόκεϊ αποτελεί ένα άθλημα που δεν είναι ευρέως γνωστό στο ελληνικό κοινό. Παρόλα αυτά σημειώνει σημαντικούς τζίρους στο στοίχημα, αποτελώντας μία ιδιαίτερη επιλογή για τους λάτρεις των αμερικάνικων αθλημάτων.

Όπως σε όλα τα αθλήματα που επιλέγουμε να στοιχηματίσουμε, έτσι και στο χόκεϊ θα πρέπει να έχουμε πλήρη γνώση των κανονισμών, όπως και των γραμμών του γηπέδου και του τι σημαίνουν ή τι συμβολίζουν.

Στο συγκεκριμένο άθλημα οι κανόνες είναι σχετικά απλοί, όπως και ο διαχωρισμός του γηπέδου. Κάθε ομάδα αποτελείται από 6 παίκτες (5+1), ενώ το ματς χωρίζεται σε τρεις 20λεπτες περιόδους, οι οποίες όμως διαρκούν πολύ περισσότερο, μιας και ο χρόνος σταματάει όπως συμβαίνει και στο μπάσκετ.

Στο γήπεδο υπάρχουν τρεις διαφορετικές γραμμές, η καθεμία με τη δική της σημασία. Αρχικώς είναι η κόκκινη γραμμή που συμβολίζει τη γραμμή του τέρματος, δεύτερη είναι η μπλε γραμμή που συμβολίζει τις «περιοχές» των δυο ομάδων, ενώ υπάρχει και ακόμη μια μεγάλη κόκκινη γραμμή που είναι το κέντρο του γηπέδου.

*Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

Πάμε να δούμε παρακάτω τους όρους που θα πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζετε πριν στοιχηματίσετε:

Faceoff: Το Faceoff είναι ουσιαστικά η «σέντρα» ανάμεσα στις δυο ομάδες, με τη διαφορά ότι συμβαίνει αρκετές φορές μέσα στο παιχνίδι. Κάθε φορά που σταματάει το ματς για κάποιο φάουλ, offside, γκολ ή οτιδήποτε άλλο, η επανεκκίνησή του γίνεται με faceoff ανάμεσα σε δυο παίκτες. Το puck είναι διεκδικήσιμο σε κάθε περίπτωση, ενώ υπάρχουν και παίκτες που ειδικεύονται στα faceoff, κερδίζοντας μπόλικες κατοχές για την ομάδα τους.

Offside: Το offside είναι ένα συχνό φαινόμενο στο Ice Hockey και δίνεται όταν και τα δυο πόδια του επιτιθέμενου έχουν περάσει την μπλε γραμμή της περιοχής των αντιπάλων πριν από το puck. Μετά το offside ακολουθεί faceoff ώστε να ξεκινήσει και πάλι το παιχνίδι με κατοχή για μια από τις δυο ομάδες.

Icing: Αυτός είναι ένας «ειδικός» όρος του χόκεϊ που δεν θα τον συναντήσουμε στα υπόλοιπα αθλήματα. Ουσιαστικά είναι μια παράβαση που υποπίπτουν οι παίκτες, όταν δοκιμάσουν μια πάσα ή μπαλιά από την περιοχή τους προς την αντίπαλη περιοχή ή εστία και το puck δεν έρθει σε επαφή με κανέναν παίκτη, φτάνοντας μέχρι την αντίπαλη γραμμή τέρματος. Και μετά από το Icing το παιχνίδι ξεκινά με faceoff.

Foul: Στη φύση του χόκεϊ μπορεί να είναι οι δυνατές συγκρούσεις και τα σκληρά χτυπήματα, ακόμη κι εκεί όμως υπάρχουν τα foul ώστε να μην ξεφεύγει η κατάσταση. Ένα από τα πιο κλασικά φάουλ που γίνονται, είναι το ύψωμα του μπαστουνιού πάνω από το ύψος του ώμου ή το tripping.Όταν ένας παίκτης δηλαδή βάλει «τρικλοποδιά» στον αντίπαλό του με το μπαστούνι. Τα φάουλ τιμωρούνται ανάλογα με το πόσο σκληρά είναι, ωστόσο η πιο συνήθης ποινή είναι η αποβολή 2 λεπτών. Αυτό δίνει το δικαίωμα στην άλλη ομάδα να παίξει με powerplay, δηλαδή με έναν παίκτη παραπάνω, έχοντας το απόλυτο πλεονέκτημα σε εκείνο το 2λεπτο.

Penalty: Πέναλτι δίνεται μόνον όταν ο επιτιθέμενος είναι σε προφανή θέση για γκολ και ανακοπεί ή ανατραπεί με αντικανονικό τρόπο. Τότε το puck στήνεται στο κέντρο και ο επιτιθέμενος παίκτης βγαίνει σε μια κατάσταση τετ α τετ με τον αντίπαλο τερματοφύλακα. Αξίζει όμως να σημειωθεί πως τα πέναλτι στο χόκεϊ δεν μπαίνουν με την ίδια ευκολία όπως συμβαίνει στο ποδόσφαιρο, μιας και ο αντίπαλος τερματοφύλακας καλύπτει ένα πολύ μεγάλο μέρος της εστίας και συνήθως νικιέται από μια πολύ καλή προσποίηση του επιτιθέμενου ή από μια «έξυπνη» ντρίπλα.

*Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

Ο στοιχηματισμός στο Ice Hockey

Ο στοιχηματισμός στο Ice Hockey μοιάζει πολύ με αυτόν και στα υπόλοιπα αθλήματα. Μπορεί κάποιος να επιλέξει να στοιχηματίσει στη νίκη μιας εκ των δυο ομάδων (2-way bet) ή ακόμη και στην ισοπαλία της κανονικής διάρκειας (3-way bet), μιας και κανένα ματς δεν τελειώνει ισόπαλο στο χόκεϊ, καθώς ακολουθεί παράταση. Μπορεί επίσης κάποιος να στοιχηματίσει στα γκολ (Over 4,5 π.χ) ή και σε διαφορές με χάντικαπ (Βανκούβερ Κάνακς με -1,5 π.χ). Οι περισσότερες νόμιμες στοιχηματικές εταιρίες έχουν live straming για τα περισσότερα από τα παιχνίδια ιδίως στο NFL, κάνοντας τη δράση ακόμη πιο διασκεδαστική.