Προϊστορία στο στοίχημα: Πόσο ρόλο παίζει;

Η προϊστορία ανάμεσα σε δύο ομάδες που μονομαχούν μεταξύ τους αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της δημοσιογραφικής εργασίας και έρευνας. Σε όλα τα previews των ποδοσφαιρικών αναμετρήσεων υπάρχει το εν λόγω στατιστικό, με το οποίο μπορούμε να έχουμε μία καλύτερη εικόνα της δυναμικής των ομάδων.

Σε αρκετές περιπτώσεις, η συνολική προϊστορία των αναμετρήσεων δύο ομάδων δεν προσφέρει κάτι, καθώς η παρουσίαση «ταξιδεύει» σε παλιές δεκαετίες. Για παράδειγμα, δεν έχει νόημα η παρουσίαση της συνολικής προϊστορίας των αναμετρήσεων της Παρί Σεν Ζερμέν με τη Ναντ, καθώς η δυναμική των ομάδων διαφοροποιείται ανά δεκαετίες. Θα ήταν πολύ πιο εξυπηρετικό για τον παίκτη να ενημερωθεί για την προϊστορία των τελευταίων 10 ετών, όπου στο μεγαλύτερο κομμάτι η Παρί είναι στην κορυφή και κάνει… πλάκα στη Γαλλία (εκτός από πέρυσι, όπου η Μονακό πήρε τον τίτλο).

Ωστόσο, η προϊστορία δεν έχει να κάνει μόνο με καθαρούς αριθμούς, αλλά και με τις παραδόσεις. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε το ιστορικό υπόβαθρο συγκεκριμένων αναμετρήσεων, οι οποίες έχουν τον χαρακτήρα του ντέρμπι. Σε τέτοιου είδους παιχνίδια η προϊστορία είναι μοιρασμένη και δε βγαίνει ξεκάθαρο φαβορί. Συνεπώς, θα πρέπει να ξέρουμε ότι έχουμε να κάνουμε με αναμετρήσεις ειδικών συνθηκών, όπως για παράδειγμα τα τοπικά ντέρμπι. Σημαντικό κομμάτι είναι επίσης η προέλευση των ομάδων, η παράδοση τους, αν πρόκειται για μεγάλα κλαμπ του παρελθόντος που απλώς τα τελευταία χρόνια περνούν δύσκολες περιόδους.

Ο κάθε σύλλογος κουβαλά πίσω μια ιστορία, η οποία δεν αφορά τίτλους, διακρίσεις και αριθμούς. Υπάρχουν συγκεκριμένα παιχνίδια τα οποία απασχολούν περισσότερο από άλλα, ενώ σημαντικό κομμάτι είναι και ο τοπικός χαρακτήρας. Για παράδειγμα, είναι πολύ διαφορετικό το επίπεδο διεισδυτικότητας της Λάρισας στην τοπική κοινωνία της σε σχέση με την αντίστοιχη της Ξάνθης. Μπορεί στα μάτια του μπουκ η δυναμική των δύο ομάδων να έχει συνάρτηση μόνο με τα αγωνιστικά ζητήματα, όμως ο πραγματικός γνώστης του στοιχήματος γνωρίζει ότι το υπόβαθρο των δύο ομάδων είναι διαφορετικό. Αυτό που πολλές φορές ονομάζουμε “φανέλα”.

Όλα αυτά είναι λεπτομέρειες, που μπορεί να έχουν μικρή σημασία, όμως δεν αποκλείεται να είναι τελικά αυτές που θα μας οδηγήσουν στο ταμείο. Αρκεί να καταλάβουμε ότι το στοίχημα δεν πρέπει να μας απασχολεί εφήμερα και με γνώμονα το γρήγορο κέρδος, καθώς κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί.