Τι είναι η διαχείριση κεφαλαίου στο στοίχημα (Bankroll Management);

Η ενασχόληση με το στοίχημα είναι σίγουρα διασκεδαστική, άλλωστε αυτός είναι ο σκοπός της, υπάρχουν όμως αρκετές περιπτώσεις όπου τα πράγματα μπορεί να μην εξελιχθούν όπως πρέπει. Μία από τις αρετές που πρέπει να χαρακτηρίζουν ένα σωστό παίκτη στοιχήματος είναι η σωστή διαχείριση κεφαλαίου. Θα πρέπει να έχετε συνειδητοποιήσει εδώ και καιρό ότι παίζουμε μεν κάτι που είναι αποτέλεσμα μελέτης και δε στηρίζεται αποκλειστικά στην τύχη, εντούτοις το πράττουμε για ψυχαγωγικούς λόγους και όχι επιβίωσης. Γι’ αυτό και οι επιλογές μας θα πρέπει να είναι μετρημένες και πάνω απ’ όλα, εντός των οικονομικών δυνατοτήτων μας.

Όπου «διαχείριση κεφαλαίου», βάλτε τον αγγλικό όρο «bankroll management», όπου bankroll το αρχικό κεφάλαιο που μπορεί να διαθέσει ο παίκτης για στοιχηματισμό. Ο κάθε παίκτης, οφείλει, αν θέλει να έχει κέρδος σε βάθος χρόνου, να διαχειριστεί συνετά το κεφάλαιό του και να μην επιδιώξει μεγάλα οφέλη σε μικρό χρονικό διάστημα, καθώς σε αυτή την περίπτωση το πιθανότερο είναι να χάσει άμεσα τα χρήματά του. Το υπέρμετρο ρίσκο και η ψευδαίσθηση ότι το υψηλότερο ποντάρισμα θα φέρει περισσότερα κέρδη, είναι το πρώτο και σημαντικότερο λάθος που μπορεί να κάνει ο παίκτης του στοιχήματος.

Σε αρχικό επίπεδο, προέχει να ορίσετε το ποσό του αρχικού κεφαλαίου (η λεγόμενη μπάνκα) πριν την έναρξη μιας αγωνιστικής-στοιχηματικής περιόδου. Στις περισσότερες των περιπτώσεων θα συναντήσετε tipsters με αρχική μπάνκα 1.000 μονάδων. Το ιδανικό, λοιπόν, είναι σε κάθε στοιχηματισμό να ποντάρεται το 1-5% του αρχικού κεφαλαίου, κοινώς από 10 ως 50 μονάδες με βάση το παραπάνω παράδειγμα. Το ποσοστό αυτό πρέπει να συνδυάζεται με μικρό αριθμό αγώνων, καθώς στην περίπτωση ενός παρολί 4-5 αγώνων, το οποίο θα συνοδεύεται και από υψηλό ποσό πονταρίσματος, οι πιθανότητες για «χασούρα» αυξάνονται σε μεγάλο βαθμό. Είναι, λοιπόν, σαφώς ορθότερο να γίνεται φειδωλή επιλογή αριθμού αγώνων, αλλά και ποσού στοιχηματισμού.

Τα βάζουμε κάτω, αποφασίζουμε πόσα αντέχει η τσέπη μας και τηρούμε το χρονοδιάγραμμα με ευλάβεια, αν δε θέλουμε να βρεθούμε προ εκπλήξεως. Επίσης σημαντικό είναι να ποντάρουμε μικρά ποσά, αφού ως γνωστόν, κανείς δεν έγινε εκατομμυριούχος απ’ το στοίχημα. Είναι πολύ μεγαλύτερη «μαγκιά» να κερδίζεις σε συχνά χρονικά διαστήματα (long run), παρά να «τινάξεις την μπάνκα» με 5 ή 6 μεγάλα κερδισμένα ποσά μέσα σε μία σεζόν. Κοινώς, η σωστή διαχείριση κεφαλαίου αποτελεί μία από τις σίγουρες και «υγιείς» οδούς, προκειμένου να «χτίσετε» επιτυχία παγιωμένη και μακροπρόθεσμη και όχι… υπερφίαλη και εφήμερη.