Τι είναι και πως λειτουργεί το ανταλλακτήριο στοιχήματος

Πολλοί από εσάς θα έχετε προβληματιστεί στην περιήγησή σας στο χρηματιστήριο του στοιχήματος που λέγεται betfair. Στο παρόν άρθρο θα βρείτε συμβουλές σχετικά με το στοιχηματισμό στην betfair, καθώς και πλεονεκτήματα & μειονεκτήματα που θα έχετε σε σχέση με άλλες ιστοσελίδες στοιχήματος. Κατ’ αρχήν να εξηγήσουμε ότι στην betfair δεν παίζετε ποτέ σε κάποιον book.

Όταν παίζετε κάποιο στοίχημα, κάποιος άλλος παίχτης σαν εσάς παίζει το ρόλο του book. Η ιστοσελίδα παίρνει ως προμήθεια ένα συγκεκριμένο ποσοστό επί των καθαρών κερδών των παιχτών που κέρδισαν μονάχα. Το ποσοστό αυτό ξεκινάει από 5% και όσο πιο συχνά παίζει ένας παίχτης τόσο μειώνεται και μπορεί να φτάσει μέχρι και στο 2,5%.

Τώρα μπορούμε να μπούμε σε λίγες περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πώς στοιχηματίζουμε και σε τι απόδοση με τη βοήθεια ενός παραδείγματος.

Εδώ βλέπουμε ότι μπορούμε να παίξουμε υπέρ της νίκης της Ελλάδας με απόδοση 1.37. Το ποσό όμως που μας προσφέρεται να παίξουμε (από κάποιους άλλους παίχτες που κάνουν τον “book”) είναι 521€. Αυτά τα στοιχήματα που μας προσφέρονται προέρχονται από εντολές που έχουν δώσει οι αντίστοιχοι παίκτες-book. Φυσικά όποιος δώσει πρώτος την εντολή, τα δικά του στοιχήματα θα ταιριαστούν πρώτα. Αν τώρα θέλουμε να παίξουμε περισσότερα χρήματα υπέρ της Ελλάδας, πχ 600€, έχουμε δύο επιλογές. Η πρώτη είναι να πατήσουμε στο κελί του 1.37 και να πληκτρολογήσουμε 600€ για στοίχημα υπέρ της Ελλάδας.

Αυτό που θα συμβεί είναι το άμεσο ταίριασμα των 521€ που ήδη μας προσφέρονταν από πριν, αλλά τα υπόλοιπα 79€ θα μείνουν αταίριαστα και θα τα δούμε στην περιοχή των «Κατά» στοιχημάτων στο ροζ τετραγωνάκι, εκτοπίζοντας προς τα δεξιά το ροζ κελί που βλέπουμε τώρα με απόδοση 1.4 και τα 279€ από κάτω. Μαζί θα εκτοπιστούν προς τα δεξιά και τα υπόλοιπα κελιά του «Κατά». Έτσι θα είμαστε οι πρώτοι στην «ουρά» ζήτησης της απόδοσης 1.37 για νίκη της Ελλάδας, μέχρις ότου κάποιος που θα κάνει τον “book” για το στοίχημά μας να το δεχτεί κι έτσι να ταιριαστούν και τα υπόλοιπα 79€.

Αυτό θα ήταν ιδανικό να συμβεί, όμως μπορεί και να μη γίνει ποτέ, ειδικά σε live στοίχημα κι αν η Ελλάδα διατηρεί μεγάλο προβάδισμα στο σκορ και το ματς κοντεύει προς το τέλος. Η άλλη επιλογή που έχουμε τώρα είναι να δώσουμε εντολή για στοίχημα 600€ υπέρ της Ελλάδας σε απόδοση 1.35. Αυτό που θα συμβεί είναι να ταιριαστούν 521€ από τα 600€ στην ήδη καλύτερη τιμή που μας προσφέρεται αυτή τη στιγμή η νίκη της Ελλάδας, δηλαδή το 1.37, ενώ τα υπόλοιπα 79€ θα ταιριαστούν σε τιμή 1.35.

Στις επιλογές μας στην καρτέλα «Τα στοιχήματά μου» μπορούμε να ρυθμίσουμε την εμφάνιση των στοιχημάτων διαφορετικών αποδόσεων χωριστά ή ομαδοποιημένα σε μια μέση απόδοση. Τέτοιες ρυθμίσεις, καθώς και άλλες που αφορούν την εμφάνιση των ενδεχομένων κερδών πριν τοποθετήσουμε ένα στοίχημα, με ή χωρίς προμήθεια κλπ είναι δυνατό να γίνουν χάρη στο εύχρηστο λογισμικό των ιστοσελίδων αγορών της betfair. Αυτά μπορείτε να τα βρείτε και στο μενού «Βοήθεια» της ιστοσελίδας.

Υπολογισμός της πραγματικής απόδοσης

Για να υπολογίσουμε την πραγματική απόδοση σε ένα ταιριασμένο στοίχημα πριν το παίξουμε δεν έχουμε παρά να κάνουμε μια απλή πράξη. Αν πχ πληκτρογραφήσουμε 10€ στο μπλε κελί στοιχηματισμού υπέρ της νίκης μιας ομάδας που η αναγραφόμενη απόδοση είναι 2 θα δούμε κάτω από το όνομα της ομάδας πρασινισμένο το ποσό των €9.50 ενώ κάτω από τα υπόλοιπα γεγονότα της αγοράς κοκκινισμένο το -€10. Αυτό σημαίνει ότι αν κερδίσει η ομάδα μας θα βγάλουμε καθαρό κέρδος €9.50, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα χάσουμε τα €10 που θα ρισκάρουμε. Η πραγματική μας απόδοση τώρα θα είναι το πράσινο ποσό (€9.50) σύν αυτό που παίξαμε (€10) κι όλο αυτό το άθροισμα το διαιρούμε πάλι με το ποσό στοιχηματισμού (€10). Δηλ. γενικά έχουμε:

Απόδοση=(Ενδεχόμενο καθαρό κέρδος+ποσό στοιχηματισμού)/(ποσό στοιχηματισμού)

Στην περίπτωσή μας δηλαδή έχουμε (10+9.50)/10=1.95. Η προμήθεια είναι 5% επί των καθαρών κερδών, δηλαδή το καθαρό μας κέρδος είναι το 95% του καθαρού κέρδους αν δεν υπήρχε προμήθεια (δηλ. με βάση την αναγραφόμενη απόδοση). Αλλιώς μπορούμε να υπολογίσουμε την απόδοση χωρίς να πληκτρογραφήσουμε κάτι στο κελί του στοιχηματισμού. Για το στοίχημα υπέρ κάποιου γεγονότος, αν Β είναι η αναγραφόμενη απόδοση, τότε η πραγματική (Α) είναι:

Α=(Β-1)*0.95+1

Όλοι αυτοί οι τύποι αλλάζουν αυτομάτως αν έχετε συγκεντρώσει πολλές μονάδες betfair κι αποκτήσετε έκπτωση στις προμήθειες.

Έστω τώρα ότι θέλουμε να παίξουμε υπέρ της διπλής ευκαιρίας Χ2 του Ολυμπιακού εκτός έδρας στην Άρσεναλ. Ουσιαστικά θέλουμε να παίξουμε κατά της νίκης της Άρσεναλ, ή αλλιώς να κάνουμε τον “book” για το ποσό που επιθυμούμε σε κάποιους που ζητούνε την Άρσεναλ στη χαμηλότερη διαθέσιμη απόδοση (στο ροζ τετραγωνάκι).

Βλέπουμε πχ ότι η προσφερόμενη απόδοση είναι 1.28 για στοίχημα κατά της νίκης της Άρσεναλ. Ο πιο εύκολος τρόπος να υπολογιστεί αυτό είναι να πληκτρολογήσουμε στο στοίχημα κατά της νίκης της Άρσεναλ τέτοιο ποσό ώστε να δούμε ότι σε περίπτωση νίκης της Άρσεναλ θα χάσουμε ακριβώς €10.00. Τότε θα έχουμε παίξει ουσιαστικά €10.00 υπέρ της διπλής ευκαιρίας Χ2 του Ολυμπιακού. Βλέπουμε ότι το ποσό που απαιτείται να δεχτούμε ως στοίχημα νίκης της Άρσεναλ σε απόδοση 1.27 είναι €35.73 και το ποσό που ενδέχεται να κερδίσουμε σε περίπτωση νίκης του Ολυμπιακού ή ισοπαλίας είναι 33.94€. Άρα η καθαρή απόδοση της διπλής ευκαιρίας που θέλουμε να παίξουμε είναι (10+33.94)/10=4.394. (Στο παράδειγμα της εικόνας βλέπουμε λίγο μεγαλύτερη απόδοση, γιατί υπάρχει έκπτωση προμήθειας στο 4.9% αντί για 5%, άρα η καθαρή απόδοση είναι 4.398).

Στην betfair υπάρχει τρόπος να παίξουμε και draw no bet με επίσης πολύ υψηλές αποδόσεις. Πχ αν θέλουμε να παίξουμε 10€ υπέρ της νίκης μιας ομάδας, αλλά σε περίπτωση ισοπαλίας να πάρουμε τα λεφτά μας πίσω θα πατήσουμε υπέρ της ισοπαλίας και υπέρ της νίκης της ομάδας και θα πληκτρογραφήσουμε στα δύο κελιά τέτοια ποσά ώστε το άθροισμά τους να είναι πάντα 10€ αλλά το ενδεχόμενο κέρδος μας σε περίπτωση ισοπαλίας να είναι ακριβώς €0.00. Έτσι στην ισοπαλία δε θα έχουμε ούτε κέρδος ούτε απώλειες ενώ σε περίπτωση νίκης της ομάδας θα πάρουμε τα κέρδη που αναλογούν. Πχ αν οι αποδόσεις είναι 6 υπέρ της νίκης και 4 υπέρ της ισοπαλίας θα χρειαστεί να παίξουμε €2.50 υπέρ της ισοπαλίας και τα υπόλοιπα €7.50 υπέρ της νίκης της ομάδας μας, όπου το ενδεχόμενο καθαρό κέρδος θα είναι €33.25, άρα η απόδοση του draw no bet θα είναι (10+33.25)/10=4.325.

Οι αποδόσεις που προσφέρει η betfair είναι κατά κανόνα μεγαλύτερες από τις κανονικές αποδόσεις που βρίσκει κανείς στους απλούς book, ακόμη και με την προμήθεια συνυπολογισμένη, αλλά το μειονέκτημα είναι ότι διαθέτει κατά κανόνα μονά αποδεκτά στοιχήματα και ορισμένα συγκεκριμένα μόνο παρολί. Ένα άλλο μειονέκτημα είναι ότι για να βρει κάποιος καλές αποδόσεις σε παιχνίδια με σχετικά μικρό τζίρο θα πρέπει να περιμένει μέχρι λίγο πριν την έναρξη του αγώνα, όπου και οι παίχτες θα έχουν κατασταλάξει στις αντικειμενικές αξίες των αποδόσεων και το κενό μεταξύ αποδόσεων του «Υπέρ» και του «Κατά» έχει μικρύνει. Οι τιμές που παίζουν οι προσφορές και οι ζητήσεις των αποδόσεων στο εναλλακτήριο στοιχήματος της betfair αποτελούν γνώμονα για πολλούς book και υποδεικνύουν στους παίχτες τους book που κάνουν κάποια αντικειμενικά λάθη σε αποδόσεις, λάθη που προσφέρονται προς εκμετάλλευση ως value bets.

By Sam Greek