Τι είναι το GGR και ο τζίρος;

Όσοι ασχολούνται με το στοίχημα είτε θέλουν, είτε όχι εισέρχονται και σε οικονομικά πεδία. Από αυτούς κάποιοι θα ενδιαφερθούν να μάθουν περισσότερα για αυτά και κάποιοι θα τα αφήσουν στην άκρη. Το ζήτημα, όμως, είναι ότι καλό είναι να γνωρίζουμε μερικά πράγματα που θα μας βοηθήσουν.

Ακόμη κι αν αυτή η βοήθεια δεν έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με το στοιχηματικό κομμάτι της ενασχόλησης μας, αλλά με την οργάνωση των οικονομικών δυνατοτήτων μας. Ας δούμε κάποιους από τους βασικούς οικονομικούς όρους που παρουσιάζονται κατά καιρούς στον κόσμο του στοιχήματος και κυρίως απ’ τις νόμιμες στοιχηματικές εταιρίες.

Τζίρος

Με τον όρο «τζίρος» εννοούμε το σύνολο των χρημάτων (στοιχημάτων) που τοποθέτησαν οι πελάτες στις εταιρίες. Δεν αναφερόμαστε αποκλειστικά σε αθλητικά στοιχήματα, αλλά σε στοιχήματα καζίνο, φρουτάκια, ρουλέτα και πόκερ. Γενικά, το χρηματικό ποσό που θα χαθεί από τους παίκτες, αποτελεί τον τζίρο της εταιρίας. Ο τζίρος μπορεί να εμφανιστεί ως «πωλήσεις». Δηλαδή, εννοούνται τα χρήματα που μπήκαν στα ταμεία των πρακτόρων του ΟΠΑΠ κατά την κατάθεση δελτίων στοιχήματος ή άλλων παιχνιδιών ή πόσα χρήματα στοιχηματίστηκαν online στις διαδικτυακές εταιρίες.

GGR (Gross Gaming Revenue)

Το GGR είναι η βάση με την οποία υπολογίζεται ο φόρος των εταιριών. Το νούμερο αντικατοπτρίζει τη διαφορά των χρημάτων που καταλήγουν στα ταμεία των εταιριών μετά την πληρωμή των στοιχημάτων στους παίκτες από το συνολικό τζίρο. Δηλαδή, αν ο ΟΠΑΠ πάρει 1.000 ευρώ από παίκτες (τζίρος), αλλά υποχρεωθεί να επιστρέψει τα 800, τα 200 ευρώ που απομένουν στα ταμεία του αποτελούν το GGR. Από εκεί και πέρα, τα καθαρά κέρδη της εταιρίας προκύπτουν αφού αφαιρεθούν όλα τα παραπάνω έξοδα από τζίρο/GGR, αλλά κι αφού πληρωθούν όλοι οι φόροι. Είναι στην ουσία το τελικό χρηματικό ποσό που καταλήγει στα ταμεία της εταιρίας.