Τι είναι το Value Bet

Ο κόσμος του στοιχήματος, του τζόγου και του πονταρίσματος είναι πολυσύνθετος. Τα δεδομένα αναδιαμορφώνονται ανά δευτερόλεπτα και η κίνηση της αγοράς επηρεάζει την εξέλιξη τους, αλλά και τη λήψη αποφάσεων. Ένα από τα στοιχεία που πρέπει να προσέξουμε είναι πως οι αποδόσεις σε κάθε άθλημα κρύβουν από πίσω τους μια στρατηγική που παρέχει ασφάλεια στον bookmaker, που -όπως είναι λογικό- θέλει να εξασφαλίσει το κέρδος του. Αυτή ονομάζεται «γκανιότα» και προσαρμόζεται κατά το δοκούν απ’ τις ιστοσελίδες, που τη φέρνουν στα μέτρα τους. Υπάρχει τρόπος αντίστασης σ’ αυτή τη λογική; Υπάρχει και ονομάζεται Value Bet.

Όσοι ασχολείστε με το στοίχημα σε οποιοδήποτε άθλημα, σίγουρα θα έχετε ακούσει τον εν λόγω όρο κι άλλες φορές. Οφείλετε να τον κατανοήσετε στο 100% αν θέλετε να συγκαταλέγεστε στους σοβαρούς και υπεύθυνους παίκτες του στοιχήματος. Τι είναι όμως ακριβώς; Κάθε απόδοση κρύβει από πίσω και μια πιθανότητα. Αν π.χ. στο ματς Παναιτωλικός-ΠΑΣ Γιάννινα οι πιθανότητες κατά την άποψη μας είναι 45-30-25, ναι μεν σημαίνει ότι κρίνουμε φαβορί τον Παναιτωλικό, αλλά δε σημαίνει ότι θα επιλέξουμε να ποντάρουμε τα χρήματα μας στη νίκη του. Αυτό διότι θεωρούμε ότι η απόδοση του «άσσου» που μας προσφέρει η ιστοσελίδα στοιχημάτων δεν είναι δίκαιη, δηλαδή δεν αντικατοπτρίζει το σετ αποδόσεων που εμείς θεωρούμε πραγματικό και πιο ορθό. Για παράδειγμα, μελετάμε τον αγώνα Άρσεναλ – Λίβερπουλ και πιστεύουμε ότι ο «άσσος» έχει πιθανότητες επιβεβαίωσης 50%, το «Χ» 30% και το «διπλό» 20%. Αν χρησιμοποιήσουμε τη μαθηματική πράξη (100/απόδοση), θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι με βάση την εκτίμηση μας, το σετ αποδόσεων θα έπρεπε να είναι 2.00 – 3.33 – 5.00. Αυτό σημαίνει ότι αν οι ιστοσελίδες προσφέρουν τον «άσσο» κάτω από 2.00, τότε κατά την εκτίμηση μας, δεν έχει αξία. Αν τον βρούμε όμως στο 2.10 ή στο 2.20, τότε το σημείο αποκτά αξία (value bet).

Κάπου εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η όλη διαδικασία δεν είναι απλή και σίγουρα δε θα είστε σε θέση να εφαρμόσετε την τακτική απ’ τα πρώτα πονταρίσματα. Απαιτείται αρκετός κόπος, αλλά και πολύ καλή γνώση του εκάστοτε αθλήματος, όσο και εμπειρία και σωστές πληροφορίες για κάθε παιχνίδι ξεχωριστά. Πρέπει να γνωρίζετε πολύ καλά κάποιες ομάδες ή πρωταθλήματα και να επικεντρωθείτε σε αυτά. Σημαντικοί παράμετροι που πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν σας είναι η φόρμα των ομάδων, τα στατιστικά εντός και εκτός έδρας, οι απουσίες, οι τραυματισμοί, η κατάσταση του γηπέδου, οι καιρικές συνθήκες, οι ειδικές συνθήκες, αλλά και η προϊστορία του συγκεκριμένου «ζευγαριού».