Το κριτήριο Kelly στο στοίχημα

Το κριτήριο Kelly είναι μια μέθοδος πονταρίσματος, η οποία στηρίζεται στην ευστοχία εκτίμησης του κάθε παίκτη και στις ευκαιρίες που παρουσιάζουν οι στοιχηματικές ιστοσελίδες. Με πιο απλά λόγια υπαγορεύει στον παίκτη να στοιχηματίζει ένα ποσοστό του κεφαλαίου σε ένα σημείο, αναλόγως με το αν θεωρεί ο ίδιος πως οι πιθανότητες επαλήθευσης του είναι μεγαλύτερες από αυτές που δίνει ο Bookmaker (ορισμός του Value Bet). Πολλοί είναι αυτοί που το θεωρούν μια εξαιρετική μέθοδος στοιχήματος καθώς αφορά το value betting, ενώ απευθύνεται κυρίως σε παίκτες με καλές εκτιμήσεις στον ορισμό των πιθανοτήτων.

Καθημερινές αναμετρήσεις χωρίς γκανιότα στον Stoiximan!

Ανακαλύφθηκε από τον Αμερικανό φυσικό John Larry Kelly, κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και βασιζόταν σε έναν αλγόριθμο που στόχευε στην βέλτιστη επένδυση του χρηματικού κεφαλαίου. Αρχικά δημιουργήθηκε μόνο για πονταρίσματα τον ιππόδρομο, ενώ στη συνέχεια βρέθηκε και στο χρηματιστήριο. Το κριτήριο αυτό συνοψίζεται στον τύπο που ακολουθεί:

P= W (απόδοση+1)-1/απόδοση

P= το ποσοστό των χρημάτων που πρέπει να στοιχηματίζει ο παίκτης στον αγώνα από το συνολικό του κεφάλαιο.
W= πιθανότητα νίκης, τι πιθανότητες δίνει στο σημείο που στοιχηματίζει.
Απόδοση= η απόδοση που δίνει ο μπούκ στο σημείο που θέλει να ποντάρουμε.

Παράδειγμα
Μια απόδοση 2.00 έχει πιθανότητες επαλήθευσης 50% . Στην περίπτωση που ο παίκτης κρίνει πως το συγκεκριμένο σημείο έχει πάνω από 50% ποσοστό επαλήθευσης τότε με το κριτήριο Kelly μπορεί να βρει το ποσοστό κάβας που θα ποντάρει.

Έτσι αν ένα στοίχημα δίνει το «διπλό» σε απόδοση 2,00 και 50% πιθανότητες από τον μπουκ να επαληθευτεί, η εκτίμηση του παίκτη δίνει 55% ποσοστό να επαληθευτεί, τότε θα εφαρμόσει το παρακάτω κριτήριο P= W (απόδοση+1)-1/απόδοση= 2,00 Χ(55%-45%)/2,00=10%, κάτι που σημαίνει πώς να ποντάρει το 10% του κεφαλαίου του. Όπως κάθε μέθοδος πονταρίσματος έτσι και αυτή έχει πλεονεκτήματα, αλλά και μειονεκτήματα.

Πλεονεκτήματα

  • Στηρίζεται στο value betting, ενώ η τακτική αυτή ενισχύει τις πιθανότητες κέρδους των παικτών που έχουν την ικανότητα να αναγνωρίζουν τα υποτιμημένα από τις ιστοσελίδες στοιχηματισμού σημεία.
  • Είναι μια ευέλικτη και ενεργητική μέθοδος στοιχηματισμού
  • Είναι μια προσαρμοστική τεχνική πονταρίσματος, που επιτρέπει στον κάθε παίκτη να ποντάρει ανάλογα με το κεφάλαιο που διαθέτει.

Μειονεκτήματα

  • Το μεγαλύτερο μειονέκτημα αυτού είναι ότι ο παίκτης μπορεί να πέσει στην παγίδα να υπερεκτιμήσει ένα σημείο και να χάσει έτσι μεγάλο ποσό, ενώ παράλληλα το συγκεκριμένο κριτήριο μπορεί να βγάλει μεγάλα πονταρίσματα σε σχέση με το κεφάλαιο.